Belajar Tiga Perkara Asas Penjagaan Tayar Kendeeraan Anda

Tayar adalah satu-satunya benda yang menghubungkan antara kendeeraan dan permukaan jalan. Bila tayar dalam keadaan baik, pengawalan, kestabilan dan keselamatan kendeeraan akan dipertingkatkan. Tapi, jika tayar tak cukup angin atau dah lama, ia akan sebabkan tayar akan meletup dan berhadapan dengan situasi ‘hydroplaning’.

Paling utama pertama ialah Angin tayar. Tekanan angin pada kereta adalah seperti minyak untuk enjin, bila rendah, kerosakan dalaman akan berlaku, dan tidak dpat dilihat sehingga terlambat. Tayar akan kekurangan angina 1 hingga 2 psi setiap bulan, jika dibiarkan, tayar tidak dapat menampung berat kendeeraan dan penumpang yang ada. Bila ini berlaku, tayar boleh meletup sehingga menyebabkan hilang kawalan dan kem4l4ngan.

Kedua ialah rancang waktu Tukar tayar. Tukar tayar pada setiap 8,000 ke 11,000 kilometer (5 hingga 7,000 miles) perjalanan. Lebih-lebih lagi kendeeraan pacuan hadapan, yang mana lebih banyak digunakan berbanding tayar belakang. Dengan menukar kedudukan tayar secara berkala (tayar depan ke belakang, tayar belakang ke depan), kadar penggunaan kesemua tayar akan lebih seimbang, yang mana memanjangkan lagi penggunaan dan prestasi.

Seekiranya tidak ditukar pada masanya, tayar hadapan akan cepat haus, manakala tayar belakang akan mempunyai corak haus yang tidak seekata, seekaligus membuatkan berlakunya getaran. Perkara yang sama juga berlaku pada penjajaran (alignment), jika tak dibuat dengan betul, tayar akan cepat haus, dan kos yang akan dikeluarkan kelak meningkat.

Tayar komponen paling utama dan terpenting bagi sesebuah kendeeraan. Jika rosak, ia boleh menyebabkan kem4l4ngan, seekali gus mengancam nyawa pemandu dan penumpang tanpa diduga. Cuba periksa tayar kereta anda. Perhatikan di antara satu bunga tayar dengan satu bunga tayar lain terdapat satu penyambung. Jika penyambung itu mempunyai ketinggian yang sama dengan bunga, ini bermakna ia perlu ditukar dalam tempoh tiga hingga empat bulan, bergantung kepada seekerap mana anda menggunakan kendeeraan.

Ketiga pula ialah sentiasa buat Pemeriksaan visual. Bukan itu sahaja, pemilik perlu memeriksa keadaan tayar dengan kerap, seekiranya ada terlanggar lubang, atau apa sahaja objek yang ada. Bonjolan, koyakan dan kerosakan lain yang boleh dilihat akan menyebabkan bahagian dalaman tayar rosak, yang mana akan menjadi punca ia meletup.

Dengan melihat keadaan tayar secara kerap, pemilik kendeeraan boleh mengenalpasti apa-apa kemungkinan yang ada, sebelum ia boleh mengakibatkan kem4l4ngan. Bukan itu sahaja, sebelum memulakan perjalanan yang jauh, adalah lebih baik untuk meminta mereka yang pakar, memeriksa keadaan tayar, supaya boleh tahu keadaan tayar yang sebenar. Sumber dari Carcare via Siakapkeli.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *