Kekal Positf Dan Move On Setelah Putus Cinta

Perbezaan agama adalah salah satu penyebab utama perpisahan antara cinta di antara kaum di Malaysia. Untuk berkahwin di Malaysia, pasangan itu mesti memilih satu agama. Di samping itu, kepelbagaian penduduk Malaysia dan keluarga yang beragama menjadikan perbezaan ini sangat nyata.

Mungkin anda akan mempersoalkan mengapa wujud perbezaan kepercayaan agama? Walau bagaimanapun, hakikatnya adalah bahawa setiap agama mempunyai pendekatan untuk memahami cara Tuhan bekerja dengan cara yang berbeza dan ini adalah asas kehidupan setiap orang.

Jadi, jika ada 2 jenis asas berbezadalam satu rumah tangga, hidup dengan pasangan anda pasti bergoncang. Seekiranya anda sedang mengalaminya, berikut adalah cara untuk move on sebagai akibat dari perpisahan cinta kerana perbezaan agama ini. Pertama seekali Berdoalah kepada Yang Maha Kuasa.

Walaupun pemisahan ini membuat anda kehilangan mood dan kekeliruan anda untuk mendekatkan diri kepada Tuhan, anda masih perlu berdoa dan beribadat.Berdoa adalah cara yang paling berkesan untuk membuat anda rasa lega.

Berdoa kepada Tuhan boleh membuatkan anda rasa selesa dan lebih tenang. Selain itu, anda juga perlu terus beribadat kerana itulah di mana anda boleh bertemu dengan rakan-rakan percaya yang akan membantu menguatkan keputusan anda. Siapa tahu, anda juga boleh bertemu pasangan yang sama dengan kepercayaan anda?

Kedua Mendalami ajaran agama anda juga dapat membuat anda memahami lebih yakin tentang keputusan yang anda buat untuk berpisah adalah satu keputusan yang tepat. Di samping itu, anda juga mempunyai manfaat lain di mana anda boleh mempelajari perkara-perkara baru yang anda tidak tahu sebelum ini.

Oleh itu, anda akan menjadi orang yang lebih baik. Ketiga ialah Fikirkan keluarga anda. Seekiranya anda masih kecewa, cuba fikirkan tentang keluarga anda. Apabila anda bersama bekas kekasih, anda tidak boleh merayakan cuti keagamaan dengan keluarga anda, anda tidak boleh pergi bersembah bersama, bagaimana perasaan anda tentang keluarga anda?

Mungkin pada masa ini anda tidak memikirkan perkara-perkara ini, tetapi kemudian apabila kejadian itu benar-benar menjadi kenyataan, anda akan rasa sedih kerana anda melakukan segalanya bersendirian. Keempat ialah Berkongsi perasaan dengan rakan-rakan yang beriman.

Berkongsi perasaan dengan rakan atau kawan yang beriman juga akan membantu anda untuk move on. Mereka akan menguatkan kekuatan dalam diri anda dan menyokong anda untuk keputusan anda itu. Di samping itu, mereka akan dengan senang hati membantu anda untuk kembali ke jalan yang sesuai dengan ajaran agama anda.

Siapa tahu anda akan diperkenalkan kepada rakan-rakan seagama. Kembangkan hubungan anda ketika masih muda. Kelima ialah Menerima realiti dengan berlapang dada. Menerima hakikat bahawa anda telah berpisah untuk kebaikan adalah sesuatu yang boleh anda lakukan, berbanding menegaskan bahawa anda perlu bersamanya tetapi akhirnya anda yang terlukai.

Dengan menerima realiti, anda boleh meneruskan hidup anda, melakukan perkara yang anda sukai, meningkatkan kemahiran anda, dan akhirnya anda akan menjadi orang yang lebih baik. Keenam pula ialah Pilih sebagai satu pengajaran yang indah tentang perbezaan.

Anda telah mempelajari bahawa di dunia ini terdapat begitu banyak perbezaan yang menjadikan warna kehidupan lebih ceria dan bagaimana anda belajar untuk tidak menghakimi satu sama lain kerana suatu perbezaan. Anda juga belajar menghargai agama lain kerana anda tahu anda telah jatuh cinta dengan orang yang berbeza agama dengan anda.

Ingatlah, cinta tidak perlu memiliki dan anda berdua masih boleh berdoa agar mendapatkan pasangan sejiwa terbaik dari Tuhan, yang diterima oleh keluarga dan komuniti supaya anda dan dia akan lebih bahagia di masa depan. Sumber dari aliffchannel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *