Rahsiaa Kejayaan Kewangan dan Kerjaya Di Usia Tua

Siapa yang tidak mahu menjadi cepat matang dalam kewangan di dalam usia 30-an atau sebelum 30-an? Pada masa kini ada banyak orang muda yang berjaya, lihat sahaja kehidupan pengasas-pengasas muda startup digital yang telah berkembang sejak akhir-akhir ini. Adakah anda mahu menjadi seperti mereka? Rahsia itu ada dalam prinsip yang mereka pegang untuk maju menuju kejayaan.

Pilihan itu berada di tangan anda sendiri. Cuba lihat 9 perkara berikut ini, rahsia ahli perniagaan muda yang menimpa arus deeras yang mereka lalui ke destinasi mereka. Pertama, Fokus pada pendapatan. Hari ini anda tidak hanya bersaing dengan orang di seekeliling anda, tetapi juga seluruh dunia bersedia untuk mengambil bahagian.

Apa yang dilakukan oleh orang asing akan menjadikan ringgit lebih tidak penting atau yang dikenali sebagai inflasi. Jadi satu perkara yang perlu kita lakukan adalah untuk meningkatkan pendapatan yang anda rasai telah cukup. Boleh melalui pekerjaan sampingan atau perniagaan kecil. Seekiranya anda meneruskan usaha ini bermungkinan besar anda berjaya membuat hasil perolehan.

Banyak cara untuk menambah pendapatan anda, tetapi ingatlah supaya tetap fokus pada setiap tanggungjawab yang diberikan. Kedua Simpan untuk pelaburan.Jangan simpan wang terlalu lama kerana sepanjang lama-kelamaan nilai akan berubah, ini boleh naik tetapi lebih kerap berkurangan atau inflasi. Jadi berfikir tentang menanam modal atau pelaburan supaya anda boleh berjaga-jaga dalam hal kewangan.

Bentuk pelaburan seperti deposit, dana bersama dan bon. “Apa yang saya boleh buat dengan yang saya simpan?” Untuk mencapai kebebasan kewangan, korang haruslah menyimpan 10% daripada pendapatan. Setiap tahun mesti gaji naik kan? Jika gaji naik, tambahkan wang simpanan korang setiap bulan. Jika disimpan saja, duit korang tak cepat bertambah. Jadi baik melabur ke dalam instrumen yang kurang berisiko. Kalau korang minat saham teruskan. Jika korang dah ada Koperasi Bank Rakyat tu tambah lah lagi.

Jangan pulak korang cakap Koperasi Bank Rakyat lagi powerlah, main saham lagi mantap lah. Ketiga Jangan teragak-agak untuk meminta bantuan. Ingat, kita tidak boleh memulakan perniagaan kita sendiri, kita memerlukan bantuan orang lain. Seekiranya kita terus memaksa diri untuk berjalan bersendirian, akan ada bahagian kerja yang terbengkalai.

Untuk mengatasinya agak mudah, anda boleh mencari bantuan dari orang lain untuk mengisi posisi staf atau pembantu. Keempat Jangan teragak-agak untuk membuat keputusan. Kita akan mengalami kesukaran untuk maju dalam kehidupan jika kita tidak boleh menjadi pembuat keputusan.

Sebagai contoh, apabila kita ingin menunggu jawapan penajaan, keputusan ditangguhkan. Jika ia hanya ditangguhkan beberapa hari masih dikira wajar, tetapi jika kita menangguhkannya untuk masa yang tidak ditentukan, anda mungkin salah. Kredit kpd aliffchannel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *