Ridhuan Tee Akhirnya Tegur Peserta Pencetus Ummah, Ilmu Tidak Kemana Cuma Pandai Cakap

Sejak kebelakangan ini, banyak juga kontr0versi melibatkan pendakwah bebas yang lahir daripada program realiti. Tidak dinafikan, apa yang berlaku sedikit sebanyak memberikan persepsi negatif terhadap Islam.

Terpanggil untuk memberikan k0men mengenai isu ini, pendakwah terkenal, Prof Dr Ridhuan Tee Abdullah mended4hkan kebanyakan peserta rancangan program realiti islamik Pencetus Ummah, sebenarnya tidak mempunyai ilmu pengetahuan yang mendalam tentang agama. Hanya pandai bercakap dan melakukan lawak b0d0h.

Ada yang menang dan menjadi juara sekadar menghafal sahaja. Ilmu tidak ke mana, cuma pandai bercakap saja dan berlawak b0d0h sekali sekala. Saya tahulah, sebab saya adalah hos program realiti untuk siri pertama Astro ini dan banyak lagi program realiti lain.

Sebenarnya program ini tidak ada apa? Glamour saja lebih? Publisiti diberikan seolah-olah peserta-peserta ini hebat sangat. Walhal kerjanya menghafal dan diselang-seli dengan lawak-lawak basi dan gimik-gimik mel0yakan. Saya sudah lama dalam dunia seni sebegini.

Jika benar mereka memahami apa itu Islam dan konsepnya, tentu mereka tidak akan terjebak dengan kontr0versi dan melakukan perkara buruk. Malah, Dr Ridhuan Tee turut mengulas tindakan PU Abu yang mencer4ikan isterinya ketika hamil sebagai contoh tidak baik.

Jika PU ini faham Islam, seperti program Pencetus Ummah itu, sudah tentu dia tidak bertindak sedemikian. Sebab tak tau dan tak faham lah yang menyebabkan berlaku sedemikian. Jadi, apa ke jadahnya perbesarkan isu ini.

Dr Ridhuan Tee menasihati peserta program realiti islamik jangan merosakkan imej islam dan terus hanyut dalam dunia glamor. Sumber Berita : Isma Web via beautifulnara

‘Baru Teringat Ada Kenyataan Tak Dijelaskan’ – PU Abu & Ain Afini Sah Talak Dua

Semalam di Mahkamah Rendah Syariah Klang, Hakim Syafie Mohd Nuruazhar Tohar mengesahkan lafaz cer4i yang dijatuhkan PU Abu terhadap isterinya, Ain Afini adalah tidak sah.

Namun, konflik pencer4ian rumah tangga mereka akhirnya menemui jalan kesudahan dengan jatuhnya talak dua selepas kedua mereka berpatah balik ke mahkamah mengemukakan fakta sokongan pencer4ian.

Ada maklumat tak cukup. Menurut laporan mStar, PU Abu dan Ain Afini membuat keputusan berpatah balik ke mahkamah tersebut bertujuan bagi mengemukakan maklumat tambahan untuk menyokong isu pencer4ian ini. PU Abu turut mengakui ada beberapa maklumat yang tidak dijelasnya dari pihaknya.

Ketika ketua hakim buat keputusan (pencer4ian tak sah) itu, sebenarnya ada kenyataan tidak penuh dari pihak saya. Ada maklumat yang tidak cukup membuatkan pencer4ian tidak sah dan saya terpaksa berpatah balik bagi menambah kenyataan.

Terpaksa berpatah balik ke mahkamah. Bagaimanapun, PU Abu enggan berkongsi sebarang kenyataan tambahan yang dikemukakannya di mahkamah itu. Ketika dalam perjalanan pulang ke rumah selepas prosiding pagi tadi (Rabu), saya baru teringat ada kenyataan yang saya tidak jelaskan ke mahkamah.

Saya dan Ain terpaksa berpatah semula ke sana dan mahkamah akhirnya memutuskan kami sah bercer4i.

Melibatkan a1b di pihak sana. Sementara itu, Ain Afini meengesahkan mengenai maklumat yang disampaikan bekas suaminya itu. Dia juga enggan untuk berkongsi fakta tambahan itu kerana tidak mahu membuka a1b mana-mana pihak.

Kami sambung bicara kes waktu petang. Ada maklumat lelaki tidak lengkap sewaktu perbicaraan lagi. Itu yang menjadi punca talak tak sah. Jadi, kalau ikutkan mahkamah keputusan macam itu jatuh talak dua. Tapi saya maaf tak dapat kongsikan fakta tambahan kerana ianya melibatkan a1b di pihak sana.

Pada 28 Januari lalu, pasangan ini telah bercer4i talak satu dan mengambil keputusan untuk merujuk semula kira-kira sebulan selepas itu. Sumber: mStar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *