“Susah Nak Jumpa Macam Ni..” Tul4r Lelaki ‘Menangis’ Saat Kahwin

Disaat pasangan sudah sah bergelar suami dan isteri, pastinya tidak mudah malah akan bertambahlah pula tanggungjawab masing-masing. Itulah yang dikatakan apabila vid3o seorang lelaki tul4r gara-gara menangis ketika majlis perkahwinannya bersama seorang perempuan yang turut dikatakan bertuah kerana memiliki lelaki seperti dalam vid3o itu.

Manakan tak, bagi n3tizen tidak semua lelaki mempunyai perangai yang sama seperti lelaki ini yang menangis di depan isterinya.

Rakaman video lelaki ini juga tul4r di media sosi4l dengan pelbagai spekulasi timbul sama ada baik atau buruk namun bagi n3tizen rata-ratanya berpandangan lelaki terbabit menangis kerana ‘tanggungjawab’ yang perlu dilakukan sebagai suami pula.Susah nak jumpa lelaki macam ni..itu tandanya dia ikhlas.. Lelaki yang tahu menghargai.. Sumber dimbadib, Sinar

Sedikit perkongsian. Tanggungjawab Suami Terhadap Isteri & Keluarga. Untuk menjamin keharmonian rumah tangga, Islam telah menetapkan tugas dan tanggungjawab suami dan isteri. Suami sebagai ketua keluarga khususnya bertanggungjawab terhadap kesejahteraan isteri dan anak-anaknya.

Antara tanggungjawab suami yang wajib adalah Memberi sara hidup kepada isteri seperti pemberian makanan dan tempat tinggal, Memberi nafkah batin termasuklah menggauli isteri dengan baik.
Menyara anak-anak, Melindungi isteri dan anak-anak dari segi keselamatan dan kesihatan, Melindungi maruah keluarga dan harta benda, Sentiasa membimbing isteri dengan ajaran Islam menuju keredhaan Allah.

Selain itu, suami Bertanggungjawab mendidik akhlak anak-anak dan memastikan mereka mendapat pendidikan Islam yang sempurna, Menjadi penasihat dalam menyelesaikan masalah isteri, anak-anak dan jiran tetangga. Suami hendaklah sentiasa mengamalkan pergaulan yang baik dengan isteri, anak-anak dan orang lain. Mempunyai sifat bertolak ansur, pengasih, penyabar, pemaaf dan bertimbang rasa.

Tanggungjawab Seorang Isteri, Selain dari suami, isteri juga mempunyai tanggungjawabnya dalam sesebuah keluarga. Antara tanggungjawab isteri adalah Menjaga kehormatan diri terutama apabila suami tiada di rumah. Misalnya tidak membenarkan lelaki yang bukan mahram atau yang dibenci suami masuk ke dalam rumah. Patuh terhadap suruhan suami (selagi bukan perkara m4ksiat) dan sentiasa suka melayan suami zahir dan b4tin.

Menumpukan sepenuh kasih sayang kepada suami dan anak-anak. Menjaga kebersihan rumah tangga dan kesihatan diri serta anak-anak. Menjaga amanah dan harta suami. Sentiasa menyimpan rahsia pergaulan suami isteri. Tidak meninggalkan rumah tanpa izin suami (kecuali dalam situasi darurat)

Berhias diri hanya untuk tatapan suami sahaja dan tidak untuk orang lain khususnya apabila berada di luar rumah. Ketika berada di khalayak ramai, si isteri harus pandai menjaga kesopanan dan sentiasa menutup aurat. Sumber akuislam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *