Tidak Gentar, Heliza Helmi kibar bendera Malaysia di bumi bergolak, sumbangan Syria selamat sampai di Syria

Beberapa hari lepas, penyanyi dan juga aktivis kemanusiaan, Heliza Helmi telah berlepas ke Syria bagi menyertai misi kemanusiaan di kawasan bergolak itu. Pemergiaannya bersama Hazwani Helmi yang juga merupakan adiknya telah dimuat naik ke Instagram.

Umum sedia maklum bahawa sebelum berlepas ke Syria, dia dan kumpulan misi kemanusiaan telah menghebahkan kepada umum mengenai tabung bantuan kepada penduduk Syria. Hasil sumbangan itu akan diberikan kepada mereka yang memerlukan di Syria.

Terima kasih Malaysia
Hari ini, Heliza telah memuat naik beberapa video rangkuman hasil sumbangan penduduk Malaysia yang berjaya dikumpul. Berlatar belakangkan persekitaran di kawasan bergolak, video tersebut juga disertakan dengan ucapan terima kasih.

Ada ganjaran besar untuk yang memberi sumbangan. Rata-rata n3tizen yang meningg4lkan k0men di ruangan Instagramnya telah berasa terkesan dan memuji tindakan yang dilakukan oleh artis tersebut dan juga kumpulan misi kemanusiaan yang disertainya. Mereka juga mengucapkan syukur dan tahniah kepada Heliza diatas usaha gigihnya ini.

Harap pergi dan balik selamat kak Ja!

Semoga dapat ke sana juga…

Sumber : Heliza Helmi via omm

Artikel berkaitan ‘Malaysia kutvk tindakan Isr4el ke atas penunjuk perasaan’

KUALA LUMPUR: Malaysia mengutvk tindakan Isr4el menggunakan pelvru hidup, pelvru getah dan gas pem3dih mata ke atas penunjuk perasaan yang menyertai perhimpunan sempena ulang tahun pertama “Gre4t M4rch of Return” pada 30 Mac.

Kementerian Luar dalam satu kenyataan malam tadi berkata, penggunaan kekerasan secara berterusan oleh Isr4el ke atas penunjvk perasaan rakyat Palestin yang tidak bers3njata tidak wajar dan tidak boleh diterima, walaupun dengan apa cara sekalipun.

“Dalam ins1den itu, sekurang-kurangnya empat orang awam Palestin yang tidak berdosa m44ut dan lebih 300 yang lain dilaporkan c33dera.

“Penggunaan kekerasan tidak wajar dan oleh itu, Malaysia menggesa masyarakat antarabangsa segera bertindak untuk mengelakkan lebih ramai rakyat Palestin yang tidak berd0sa menjadi k00rban,” katanya.

Menurut kenyataan itu, tindakan Isr4el yang langsung tidak menghiraukan laporan dan dapatan “Independent International Comm1ssion of Inqu1ry on the protests in the Occupied Pal3stinian Terr1tory” yang dikeluarkan bulan lalu jelas membuktikan kedegilan kerajaan Isr4el. Sumber BERNAMA via bharian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *